Tradíciók ide vagy oda, nincs két egyforma ünnepi menü. Így aztán két egyforma bevásárlólista sincs. Van azonban pár dolog, amivel érdemes feltölteni a kamrát. Ha jövőre életmódváltásban gondolkodsz, akkor vásárolj egészségesen már az ünnepekre, utána pedig csak folytatni kell!
Gyümölcs, zöldség mindig legyen otthon
Akár a hagyományos recepteket szeretnéd egészségesebbre alakítani, akár újakkal kísérletezel, van néhány alapdarab, aminek mindig lennie kell otthon – természetesen kiegészítve megfelelő mennyiségű mindazzal, ami nélkül neked nem ünnep az ünnep. Így vásárolj egészségesen, hogy alak- és egészségbarátabb ételekre cserélhesd a megszokottakat.
A tejfogyasztás nagyon vitatott dolog (nem is tudtam mennyire, amíg nem írtam róla a Zöldsalátán). Itt a blogon is kétfélék vagyunk, én „tejes” vagyok, Csilla viszont elhagyta a tejtermékeket. De akár a hagyományos, tehéntejből készült dolgokat eszed, akár a növényi tejekre és tejtermékekre szavazol, vásárolj egészségesen: legyen otthon zsírszegény tejföl, krémsajt a mártogatósokhoz, a szendvicsekhez és a hagyományos, tejfölös receptekhez. Arról egyébként, hogy a zsír mennyire hizlal és mennyire egészségtelen (vagy sem), újabban szintén megoszlanak a vélemények. De ha fogyókúrázol, akkor azért nem nagy baj, ha kicsit visszaveszel a zsírfogyasztásból – arról persze szó sincs, hogy teljesen zsírmentesen kellene étkezned! Tejföl helyett a joghurt is jó a mártogatósokhoz, de akár az ételek egy részében is helyettesítheted vele a zsíros „rokont”. Desszertnek pedig elég gyümölcsökkel és diófélékkel összekeverni a natúr joghurtokat.
Amit jobb, ha kerülsz: a zsírszegény, ám cukorban annál gazdagabb tejes desszerteket, tejszeleteket, diétás gyümölcsjoghurtokat, és társait.
Na jó, annyit azért nem kell venni, csak ha garantáltan elfogy
A legjobb, ha frissen veszed őket a piacon, ám van néhány változatuk, amelyet sokáig tárolhatsz a kamrában.
Amit jobb, ha kerülsz: a szirupban ázó gyümölcskonzerveket, és a kénnel aszalt gyümölcsöket.
A hüvelyesek igazi tápanyag-erőművek, amelyek tele vannak rosttal, fehérjével, ráadásul rugalmasan felhasználhatóak. Mindenhez tökéletesek a mexikói ételektől a tartalmas salátákig, a chilitől a mártogatósokig (mondtam már, hogy a hummusz veszélyesen addiktív kaja?). Vásárolj egészségesen, és próbáld ki a bab különböző változatait, a lencsét, a csicseriborsót, akár szárított, akár konzerv formában (a konzervnél figyelj a nátriumtartalomra, és felhasználás előtt öblítsd le a szemeket).
Amit jobb, ha kerülsz: A babos, lencsés konzerv készételeket, amelyekben túl sok lehet a zsír.
Alakítsd egészségesre a karácsonyi vacsorát
Minél intenzívebb az ízük, annál kevesebb kell belőlük, és bizonyos fajtáik a túlsózás ellen is bevethetők. Vásárolj be a következőkből:
Amit jobb, ha kerülsz: a mértéktelenséget: az olívaolaj finom és jó a szívnek is, de kalóriadús, így egy kevés éppen elég belőle.
Az ünnepi édességeket is lehet alternatívan értelmezni
Arra az esetre, ha a két ünnep között váratlanul beugranak a barátok, és gyorsan össze kell ütnöd valamit. Ezekből jó, ha mindig van otthon – nem csak az ünnepi időszakban, hanem bármikor.
Amit jobb, ha kerülsz: a rutin-vásárlást. Attól, hogy egy élelmiszer címkéjén a „koleszterinszegény” vagy a „zsírszegény” felirat áll, még nem biztos, hogy egészséges. Olvasd végig a címkét, az összetevők listáját (ami elöl áll a listában, abból több van a termékben). Figyelj fel a nátrium- és cukortartalomra, ebben az esetben ugyanis azt az összetevőt, amelyikből kevesebb van, jórészt sóval és cukorral helyettesítik.
Plusz egy tipp: Legközelebb, ha van időd, nézz körül alaposabban a szupermarketben, mert lehet, hogy találsz valami olyasmit, ami még ízletesebbé teheti az ételeidet: mit szólnál például a sült paprikához vagy a fenyőmaghoz?
Fotók: Pixabay.com