Ahogy a látszólag apróságnak tűnő szokások a fogyásod útjába állhatnak, ugyanúgy ki is alakíthatsz olyan szokásokat, amelyek segítenek, hogy elérd a célodat. A múlt héten már írtam néhány olyan apróságról a Zöldsaláta blogon, amelyikről elsőre nem is hinnéd, hogy számítanak. Most pár olyan szokást és trükköt mutatok, amelyek nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, a sok kicsi sokra megy alapon hosszú távon mégis számítanak. Íme az apró trükkök a fogyáshoz!
1. Akkor főzz, amikor még nem vagy éhes!
A főzéssel ne várd meg, amíg kopogni kezd a szemed az éhségtől: készülj jó előre, akkor, amikor még egyáltalán nem is vagy éhes. A helyzet ugyanaz, mint amikor jóllakottan indulsz vásárolni: egyrészt ilyenkor nem azon fog járni az eszed, hogy minél gyorsabban valamilyen (bármilyen) ételt szerezz, hanem képes leszel figyelembe venni a tápanyagokat és a kalóriákat is. Másfelől pedig, ha nem vagy éhes, kóstolgatni is kevesebbet kóstolgatsz. Igen, a hatásos trükkök a fogyáshoz épp az ilyen apró különbségekből indulnak ki.

Főzz előre, ne akkor kapkodj, amikor már éhes vagy!
2. Nézd az órát!
Azt biztosan hallottad már, hogy a gyomornak legalább 20 percre van szüksége ahhoz, hogy rájöjjön: megtelt. Épp ezért, ha gyorsan belapátolod az ebédet, máris többet ettél a kelleténél, ráadásul később arra is rádöbbenhetsz, hogy túletted magad, és fáj a gyomrod. Ha viszont fél óránál többet üldögélsz az asztalnál, lassú mediterrán tempóban, akkor mit sem érnek a jobbnál jobb trükkök a fogyáshoz, mert jó esélyed van rá, hogy a kellemes beszélgetés közben csipegetni kezdesz, vagy egyszerűen rendelsz még egy desszertet. Nagyon akkurátus felmérések szerint 29 perc az ideális étkezési idő. Hogy ez igaz-e, az szerintem egyéni elbírálás kérdése, de az tény, hogy sem a túl gyors, sem a túl lassú érkezés nem az igazi.
3. Trükkök a fogyáshoz: alakítsd fogyókúrássá az étkészletedet!
A kisebb tányéron egy kisebb adag is látványosabb, míg a nagy tányért hajlamosabbak vagyunk jó alaposan megpakolni. Épp ezért nagy leveses tányér helyett vegyél leveses csészéket, a lapostányérokat pedig cseréld kisebb átmérőjűekre. A hosszú, vékony poharakban a kevés ital is többnek tűnik, vagyis ha nem vizet iszol, akkor ilyenbe töltsd. A vízből viszont nyugodtan ihatsz akármennyit, vagyis ott bevetheted akár a nagy bögréket is.

Szépen tálalva, kis tányérban az apró adag is többnek tűnik
4. Cseréld le a fritőzt!
Ha eddig állandó darab volt a konyhapultodon a fritőz, itt az ideje, hogy áttelepítsd a kamrába. Inkább tedd ki a grillsütőt: ha könnyebben hozzáférsz, míg a fritőzzel vacakolni kellene, akkor inkább így fogod megsütni a kaját, mint forró olajban. Ezek az apró trükkök a fogyáshoz pedig hosszú távon rengeteg kalóriát takarítanak meg.
5. Takarítsd le a pultot!
A kupis konyhapult azt üzeni az agyadnak, hogy nyugodtan a lovak közé csaphatod a gyeplőt minden más téren is. Így aztán jobban jársz, ha rendet raksz rajta, és amennyire lehet, fenntartod a letisztultságot. Ami viszont mindenképp legyen elöl: a gyümölcsöstál, a vizeskancsó, és az adagok kimérésére használt mérleg és mérőpoharak. Ha ugyanis a mérleget és a mérőpoharat mindig a kamrából vagy a konyhaszekrényből kell előbányásznod, kábé a harmadik alkalommal fogod hagyni az egészet a fenébe. Pedig az adagok méretén alapuló trükkök a fogyáshoz nagyon is hatásosak!
Csók & csoki: Judit
Fotók: Pixabay.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: