A hosszú távon is fenntartható, egészséges étrend nem ismeri a „tilos” fogalmát: mértékkel minden fogyasztható. A hangsúly a mértékletességen van. A kalóriabombának számító ételekkel egy csapásra rengeteg felesleges kalória jut a szervezetedbe, az élvezet pedig csak pillanatnyi. Gondolkodj el, vajon megéri? Én az egészséges sznobizmus pártján állok. Egyél olyat, ami egészséges, minőségi, és még finom is, azzal nem tévedhetsz nagyot – ellentétben a könnyen hozzáférhető, rossz minőségű, tényleg csak pillanatnyi örömet okozó dolgokkal. Íme öt ételféleség, amelyekkel kapcsolatban érdemes kicsit sznobnak lenni, és elgondolkodni, megér-e egy kis nassolás ennyi kalóriát?

Azért ez így jobban néz ki, mint egy zacskó chips, nem? A bor persze határeset, de néha egy fél pohárral nyugodtan megihatsz
1. Légy óvatos az előételekkel!
Ha étteremben eszel, már rögtön az előételnél fontos döntést hozhatsz az egészséges étrend témakörében. Fűszeres csirkeszárnyak, fokhagymás kenyérfalatok, egzotikusabb verzióban tavaszi tekercs – csupa hizlaló rágcsálnivaló. Ezek az ételek annyi kalóriával gazdagítanak, amennyi egy fél napra is elég lenne, és akkor hol van még a főétel?! Az okos kajasznob ilyenkor inkább levest kér (de nem tejszínes krémlevest, hanem mondjuk egy jó kis húslevest), vagy a salátás pultról válogat. És persze a salátaöntetekkel szemben is óvatosságot tanúsít.

A sovány hússal és a sok zöldséggel nem tudsz nagyot tévedni
2. Nem mindegy, milyen hús!
A hús egészséges, fehérjedús, szóval nem kell visszafognod magad – a zsíros húsféléket, és főleg a feldolgozott húsételeket, például a hurkát-kolbászt viszont meggondoltan fogyaszd. A húsfélékből (főként a vörös húsokból, például a marha- vagy sertéshúsból) csak körülbelül egy kártyapakli méretű darab az egyszeri adag. Köretként sok zöldséget, salátát válassz sült krumpli, vagy fehér rizs helyett. A gyorsétterem különösen veszélyes terep ebből a szempontból. Egy baconnal ízesített hamburger körülbelül 500 kalória, és legalább 25 gramm zsírt tartalmaz. Mivel egy ilyen „bűnös élvezet” nem tart tovább öt percnél, érdemes elgondolkodni, hogy fontos-e ilyen kalóriabombának kitenned a szervezetedet. Ha már mindenképpen gyorsétteremben akarsz enni, válaszd a sima hamburgert, vagy a csirke-nuggetset, és kérj mellé egy nagy adag salátát. Ez még szőrmentén belefér az egészséges étrend fogalmába (de csak ha nem állandóan ilyesmin élsz). Ha pedig otthon főzöl húsételt, részesítsd előnyben a sovány baromfihúst, például a szinte teljesen zsírtalan csirke- vagy pulykamellet.
3. Így lesz a kávéból kalóriabomba
Bevallom, én nagy rajongója vagyok a tejszínnel, tejszínhabbal, sziruppal, fagyival feldobott kávénak. De sajnos az a helyzet, hogy egy ilyen kávécsodában akár egy főétel kalóriatartalma is benne lehet, a cukortartalomról pedig jobb nem is beszélni. Úgyhogy a legtöbbször erőt veszek magamon, és inkább csak egy egyszerű cappuccinót rendelek édesítőszerrel, vagy teázom. Amikor pedig nem akarok ellenállni egy ilyen kávécsodának, akkor egyszerűen zöldségesebbre, kalóriaszegényebbre veszem a figurát aznap (vagy végső esetben másnap), hogy azért az egészséges étrend se szenvedjen túl nagy csorbát.

Egy ilyen jegeskávét bármikor szívesen megiszom. De muszáj visszafogni a fogyasztást, mert nagyon kalóriadús!
4. Egészséges étrend: az is számít, ami láthatatlan!
Biztos, hogy a melegszendvicsre csak a zsíros sajt jó, a krumplipürét pedig csakis jó sok vajjal lehet elkészíteni? Ezeket a „láthatatlan” hozzávalókat inkább írd fel a „nem éri meg” listára. Hacsak nem extra érzékenységű ízlelőbimbókkal áldott meg a természet, nem fognak hiányozni. De ugyanez vonatkozik a tejszínre a levesekben, a turmixhoz adott fagylaltra, vagy a gabonapelyhekkel fogyasztott zsíros tejre. Egy hétig próbáld ki a sovány tejet (én alapvetően szeretem a 3,6 százalékosat, de minden második doboz helyett 1,5 százalék zsírtartalmút veszek, kompromisszum gyanánt), a zsíros sajt helyett egy kevés parmezánt, és csökkentsd a vaj mennyiségét a pürében és a tejszínét a levesekben.
5. Válaszd a zsír- és cukorszegény változatot!
Ízben nehéz különbséget tenni egyes zsíros és zsírszegény termékek között, ám kalóriák terén komoly a differencia. Különösen az édességekre igaz mindez: ha desszerttel szeretnéd zárni a vacsorát, a tejszínhabos fagylaltkehely helyett jobban jársz egy adag fagyasztott gyümölcsjoghurttal, vagy egy gyümölcssörbettel (minél kevesebb cukorral). De azzal is sok kalóriát takaríthatsz meg, ha a zsíros helyett 12 százalékos tejföllel ízesíted az ételeidet, vagy cukor helyett eritritet teszel a kávéba. Arról, hogy a zsír vagy a cukor gázabb-e az egészséges étrend tekintetében, még vitatkoznak a tudósok, de az biztos, hogy túl sokat enni egyikből sem feltétlenül egészséges.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: