Az elmúlt hetek fajsúlyosabb témái (szurikáta, pénzügyek, stb) után most evezzünk egy kicsit könnyedebb vizekre, és nézzünk rá ismét a bőrünkre, amelyet ilyenkor már rendesen tépáz a nap. Idén elég korán kezdtük a naptejek használatát, most viszont nem róluk, hanem arról szeretnék írni, hogyan óvhatod meg belsőleg a bőrödet az égető napsugaraktól, és hogyan lehet a nyaralás kellemes hozadéka az egészséges barnaság.

Szabad napra menni, de azért ésszel!
Arról persze szó sincs, hogy eszel ezt-azt, és máris mehet a kukába a naptej, te pedig a napra délben. A belső támogatás valóban csak támogatás, abban segít a bőrödnek, hogy állja a sarat. Ettől még be kell tartani az alapszabályokat, vagyis délben inkább a szoba, de minimum az árnyék, a naptej pedig kötelező. A mindenáron kivívott, veszélyes barnaságból így lesz egészséges barnaság.
A ráncok ellenfelei: antioxidánsok
Az ultraibolya-sugárzás serkenti a káros szabad gyökök termelődését a szervezetben. Ezek károsító hatását számos kutatás igazolta: többek között szerepet játszanak a bőr öregedési folyamataiban, a daganatos betegségek kialakulásában, és különféle bőrbetegségek létrejöttében is. Szerencsére azonban vannak olyan vegyületek, amelyek képesek valamelyest elejét venni kártételüknek: ezeket az anyagokat nevezik antioxidánsoknak. Az antioxidáns hatású vegyületek közül a bőrre különösen jó hatással van a C- és az E-vitamin. C-vitamin hiányában kevés, és gyenge minőségű kollagén termelődik, ennek következtében pedig csökken a bőr rugalmassága. Épp ezért, ha szeretnéd elkerülni a ráncokat (ki ne szeretné…), jó, ha az étrended elegendő C-vitamint tartalmaz. Kiváló C-vitamin források a citrusfélék, a fekete ribizli, a szamóca, a zöldpaprika, a paradicsom és a káposztafélék. Az E-vitamin javítja a bőr textúráját, csökkenti a fénykárosodást, és a ráncok kialakulását. Legjobb forrásai a növényi olajok, a diófélék.

A gyümölcsök feltöltenek antioxidánsokkal és karotinoid vegyületekkel
Az egészséges barnaság támogatói: karotinoidok
A szintén erőteljes antioxidáns hatással bíró karotinoidok az A-vitamin előanyagai, amelyekből a szervezet maga állítja elő a bőrvédő hatású vitamint az egészséges barnaság érdekében. A család sztárja a béta-karotin, amely a legnagyobb mennyiségben a sárgarépában, a sárgadinnyében, a sárgabarackban és a sütőtökben található. Védi a bőrt a nap okozta károsodásoktól és az idő előtti öregedéstől, és segít megelőzni a daganatos betegségeket. A paradicsom élénk piros színét adó likopin szintén a daganatok megelőzésében segít. A tojássárgájában található lutein a béta-karotinnal együtt a szemet védi a napsugárzás hatásaitól. Érdemes tudni, hogy a nyers zöldségből ezeknek a zsírban oldódó anyagoknak csak mintegy 5-10 százaléka szívódik fel, a párolt zöldségekből 30-50 százaléka, míg a pürésített finomságokból akár 70 százalékuk is hasznosulhat, vagyis érdemes főzésnél így számítani.

Ha unod a sima vizet, akkor tegyél bele egy kis gyümölcsöt.
A hidratált bőr feltétele: elegendő folyadék
A bőrt nem elég krémekkel kezelni, belülről is hidratálni kell. A napi átlagos 2 – 2,5 literes folyadékigény a nagy melegben akár 3 – 3,5 literre is felmehet, ráadásul az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolni kell. Épp ezért érdemes az ásványvizes palackot mindig a kezed ügyében tartani, és minél több lédús gyümölcsöt, például dinnyét majszolni. A szénsavas üdítőket nemcsak cukortartalmuk miatt érdemes elfelejteni: szénsavtartalmuk puffasztó hatású, ráadásul épp a szénsav miatt ezekből egyszerre csak egy-egy kortyot iszol, így messze elmaradhatsz a szükséges mennyiségtől. Ha unod a sima vizet, facsarj bele egy kis citromot, vagy dobálj bele pár szem gyümölcsöt, esetleg készíts limonádét, vagy főzz gyümölcsteát, és hűtsd be alaposan.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: